Ja må ja leva....

Idag är det alltså min födelsedag. Känns ju inget märkvärdigt att fylla 24. Vaknade med huvudvärk och hoppas att det går över. Ska sätta mig och äta frukost snart det kan ju vara det som är problemet. Hoppas det i alla fall. Älsklingen ligger och sover fortfarande och han kan allt få göra det tills han är utvilad så att han kan hjälpa mig o städa sen :P Haha

Jag borde även sätta igång och göra pajdeg till maten som vi ska äta sen och även börja förbereda tårtan.. Men jag kan väl unna mig själv att ta det lite lugnt också. Arvid skulle ringa när han hade vaknat och det lär ju inte vara än på nån timme om jag känner min bror rätt haha ;)

Blåbärsskogen =)

Vart hemma från jobbet idag efter det som hände igår så kände jag att jag bara ville ha en lugn dag=) Mamma ringde som vanligt och kollade så att jag mådde bra och frågade om jag ville plocka blåbär med henne =) Det är ju gott med blåbär så vi gav oss ut i blåbärs skogen så nu ska jag göra blåbärstårta till mig själv imorrn =) Ska bli mums de ;)

Imorrn är det ju min födelsedag =) 24 år blir ja så det är ju ingen märkvärdig ålder men lite tårta är ju aldrig fel =) Så min bror kommer hit imorrn på dagen så ska jag laga västerbottenpaj och så tårta till efterrätt=) Han har ju inte vart hemma hos mig och älsklingen än. Jag har ju bara bott här i ett år så det är väl inte så konstigt hahah ;) Nej då men han har ju faktiskt vart borta ganska mycket och så har det inte passat när resten av familjen har vart här. Det är ju ändå en bit hit. Men det ska bli trevligt =) Sen hade älsklingen något planerat har ingen aning om vad men något spännande jag som är så nyfiken.. Jag tror att jag spricker av nyfikenhet redan lixom :P Samtidigt som det är roligt att bli överraskad:)

När jag va hemma hos mamma och pappa förut så satt vi och pratade namn till lillen också. Hur ska man någonsin kunna bestämma sig ? Det finns ju så många namn :) Sen kom vi även in och pratade om vilken vagn man ska ha. Jag vill ju ha en Emmaljunga med 4 hjul. Men sen finns det ju olika modeller vet ju inte vilken som är bäst ? Sen måste man bestämma sig för färg också, men känner jag mig själv rätt så är det nog bra och ta nån neutral färg så att jag inte tröttnar. Men vi tar nog tag i det problemet när vi har kommit hem från bulgarien. För det är ju ändå lite beställningstid och sånt så det kan ju vara skönt så att man vet att man får den i tid =)

Men nu måste jag fortsätta med maten =) Är vrååålhungrig =)


21+0


Bebisen

Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av gravid iteten. Bebisen är nu c:a 18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram.

Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.

I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.


Du

I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten.

Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel.

En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen.


Rädd

När jag vaknade imorse och gick på toa så va de blod på pappret. Blev skit rädd rent ut sagt. Hade inga pengar på mobilen som jag har täckning på så va tvungen och göra mig iordning snabbast möjligt och åka till dit jag har mottagning. Så kan det vara när man bor i skogen. Jag ringde till älsklingen och berättade och sa att jag skulle ringa till BM och se vad det var. När jag ringde henne så visade det sig att hon hade semester och hennes kollegas telefontid var slut. Så jag tänkte att jag ringer till sjukvårdsrådgivningen så får vi se vad dom säger. Jag fick tag i dom efter mkt om och dom tyckte att jag skulle åka in eller i alla fall ringa till gyn. Jag fick ett nummer av henne och försökte få tag i dom men det var ju lättare sagt än gjort. Efter mycket om och men där så ringde jag till växeln och hon kopplade mig till förlossningen. Hon tyckte att jag skulle fortsätta ringa till gyn men om dom inte svarade så skulle jag åka in.

Då höll jag på och åka in men fick precis tag i dom. Hon frågade lite om jag hade ont och så men det har jag ju inte haft. Hon pratade lite med läkaren och ringde upp och tyckte att det nog inte var något akut utan jag fick en tid på måndag. Jag var ju fortsatt orolig men tänkte att ja ja jag åker och jobbar och ser hur jag mår. Kom till jobbet och kunde inte riktigt slappna av. Jag jobbade i 1 ½ timme eller nått och sen kändes det lite konstigt i magen så jag tänkte att jag ringer igen. Då fick jag prata med någon annan och hon sa att jag inte skulle va på jobbet utan att jag skulle åka hem och vila. Hon trodde att jag hade sammandragningar men att jag antagligen bara behövde vila. Mina älskade kollegor är ju så förstående och hjälpsamma så det var ju inga som helst problem. Nu har jag vart hemma i några timmar och har sovit en stund på soffan så nu ska jag väl snart äta något sen blir det bara lugnt resten av kvällen och kanske imorrn också. Det känns nästan som att det är lika bra att ta det lugnt en extra dag så att man inte riskerar något.

Det är riktigt skit väder ute. Det verkligen vräker ner, så det känns inte dumt att bara ligga i soffan snarare tvärtom ;)

Huvudvärk!

Idag vaknade jag av att jag hade huvudvärk, inte roligt alls. Jag vet inte om det är att jag har gnisslat för mkt tänder, även fast jag har bettskena, eller så har jag druckit för lite. Men jag hoppas i alla fall att det går över snart.

Igår åkte jag in och åt lunch med Josefin och sen jobbade vi kvällen ihop=) En heldag tillsammans. Ska även jobba ihop idag. Vi får väl se hur trötta vi är på varandra sen. Haha nej då. Vi var iväg och köpte en bil till henne. Inte för att vi är några bil experter men jag tror faktiskt att hon gjorde ett bra köp i alla fall :) En söt vit liten renault clio. När vi hade våran rast vid åtta så kom Carro och sa att hon ville ha sin födelsedagspresent (hon fyllde år 30 maj:P) jag är lite sen men de gick bra i alla fall :) Hon fick presentkort på IKEA och en bakmaskin ;) Så nu förväntar jag mig färskt bröd när jag kommer nästa gång hahah ;) nej då, men jag tror att hon blev glad i af :D

Bebis i magen lever om som vanligt därinne =) Det känns så underbart att man för var dag som går känner mer och mer :) Det blir en bekräftelse på att allt är bra:) Än så länge så har jag inte kännt så mkt på utsidan så älsklingen har tyvärr inte kunnat känna. Men de kommer nog snart för  det blir starkare och starkare tycker jag i alla fall. Men jag känner det ju på insidan. Det är ju svårt för dom som inte har vart gravida och speciellt då älsklingen som jag tror inte kommer och fatta att han ska bli pappa förrän vi står på förlossningen.. Han är jätte go och snäll och visar att han bryr sig men jag får ju mina psykbryt ibland.

Idag ska jag iväg och träffa Karin, ska bli riktigt trevligt har inte sett henne på JÄTTE länge. Vi är jätte dåliga på att ses även om det inte är så svårt när vi väl försöker hitta en dag eftersom båda jobbar väldigt oregelbundet så brukar det passa in ganska bra :) Men nu ska jag fixa och dola lite innan jag ska åka in till stan.

Slapp söndag

Vaknade av att älsklingens bror kom och knackade på dörren för att ta me sig honom och åka motor cross. Inte så avundsjuk när de spöregnar utanför fönstret. Jag låg kvar i sängen ett tag till och halv sov. Gick upp och åt frukost och sen frågade Madde mig om ja ville komma hem till dom en sväng och de ville jag självklart. Nu har jag precis kommit hem därifrån, riktigt trevligt som alltid. Åt lite pizza och snacka massa skit bara :) Inser att de kommer nog inte va en tyst stund när vi är i Bulgarien hehe.

Jag är ledig idag också, tråkigt bara att det ska vara sånt skit väder men jag får ju vara glad att jag valde rätt period med semester i alla fall. Hade ju i alla fall sol. Men de kan va skönt med regn också ibland så att man bara kan va hemma, lägga sig under en filt och bara myyysa. :) Nu är älsklingen på väg hem också så ska vi åka in o handla lite mat så blir det nog inte mkt mer gjort idag. Borde i och för sig städa men det är sååå tråkigt.
Det är inte speciellt lätt att hålla rent med 2 katter, 5 kattungar och lilla skithunden Pheobe :) Det blir hårigt direkt!

Nej jag ska väl kanske inte klaga jag tycker allt att de är bra mysigt med djur. Sällskapet när man är själv och nån som blir glad när man kommer hem och har vart borta eller bara om man har vart och hämtat posten. Men vore skönt om dom inte hårade så förbannat jämt.. Nej jag ska ta ett varv med dammsugaren nu så kanske det blir lite bättre. Kanske skriver igen sen om jag inte somnar på soffan :P


Ledig lördag :)


Idag är jag ledig, riktigt skönt faktiskt. Började ju första veckan med en slapp vecka. Har bara jobbat tisdag, torsdag och fredag. Men det är jobbigt att va tillbaka och bara jobba kvällar när jag äntligen under semestern har vänt tillbaka dygnet. Men men de ordnar sig säkert snart. Nu jobbar jag ju bara två veckor och sen åker vi :)

Idag är älslingen iväg och jobbar som vanligt en sväng sen ska vi åka in till stan och ha en visning på min lägenhet igen. Tror att hon som kommer och kollar är ganska intresserad i alla fall. Men det visar sig väl, vore skönt om hon va intresserad så att jag kunde bli av med den snabbt nu :P Ikväll vet jag inte vad vi ska hitta på men vi hittar säkert på nått och göra men de blir nog lungt. Några av mina kollegor ska tydligen ha fest hos en av dom men jag vet inte om jag orkar dit. Dom ville att jag skulle komma och va lite sällskap men de beror på om jag har lust eller inte vi får se.

Jag funderar på om vi kanske ska äta räkor och aioli ikväll jag har vart sugen på de så fruktansvärt länge men dom har vart så dyra. Men snart måste jag innan jag blir knäpp. Får ju inte dricka vin till men de klarar jag mig utan :) Det finns inte ens en tanke på att jag någonsin skulle äta något eller dricka något som jag inte får nu när jag har min lilla bebis i magen. Jag vågar inte riskera något. Jag är inte jätte petig och går o läser på allt man får ju använda sunt förnuft lixom man förstår ju själv vad som inte är bra och vad som är bra att få i sig.
Jag ska ta en ny magbild också måste se själv också hur mycket den växer från vecka till vecka. Det är ju svårt att se själv tycker jag när man har den där hela tiden hehe.

Men nu ska jag ta och gå och äta något och vänta på att älsklingen kommer hem så att vi ska åka in till stan och fixa de sista med lägenheten. Typ damsuga en gång så att de känns lite fräscht.

Graviditetslista :)

Jag fick reda på att jag var gravid:
14 April 2010!
Såhär fick jag reda på det:
Jag gjorde ett test hemma och sen åkte jag in till stan till en kompis och gjorde ett till.
Detta gjorde jag efter att ha fått beskedet:
Ringde älsklingen och berättade!
Jag tror det kommer att bli:
Vi trodde båda två att det skulle bli en kille och på rutinutlraljudet fick vi reda på att de stämde :)
Det här undviker jag att äta och dricka:
Alkohol, opastöriserade ostar m.m
Lukter som jag inte klarade av i början:
Ciggarettrök och det klarar jag fortfarande inte av, även om jag har rökt själv.
Följande små egenheter jag fått:
Tror inte jag har fått något speciellt, förutom humöret då som går lite upp och ner :P
Första gången det rörde sig i magen:
v.16-17 nån gång. Det kändes ungefär som fisksprattel.
Första gången det började sparka ordentligt:
Mitten av vecka 19.
Såhär kändes de första sparkarna:
Jag kan inte förklara känslan. Men det var inte som jag hade föreställt mig att det skulle va.
Musik jag spelar för bebisen i magen:
Ingen speciell.
Magen började synas:
Min mage ändrade form ganska fort och började därför synas tidigt men runt v.13-14 nån gång kanske.
Såhär kände jag vid ultraljudet:
Jag va skit nervös och glömde saker lite här och där men när vi väl började kolla så släppte det en sten typ som att Yes, hjärtat slår :) De va en helt obeskrivlig känsla och jag fick tårar i ögonen :)
Första gången jag fick höra barnets hjärtljud kändes det:
Ofattbart, det låter ju som en galopperande häst ungefär.
Förstår inte riktigt att det är ett liv inom mig :)
De första mammakläderna var:
Ett par capribyxor som man kan fälla ner så att dom blir långa :)
Mina favoritmammakläder:
Ett par svarta capri byxor från hm. Helt underbara och en turkos tunika :)


20+0

Bebisen

Grattis! Du är nu halvvägs genom graviditeten. Det har gått 18 veckor sedan befruktningen och din bebis är nu 14-16 cm från huvud till stjärt och väger c:a 250 gram, ungefär som en stor chokladkaka.

 

Bebisens hud börjar nu bli tjockare och körtlar under huden börjar utsöndra ett vaxliknande ämne som kallas vernix. Detta ämne kommer att täcka din bebis hud och skydda den mot fostervattnet under resten av graviditeten. Lanugohåret på bebisens kropp hjälper till att fixera den skyddande vernixen.

Huvudhår och tånaglar börjar växa på det här stadiet, liksom hår på överläppen och i ögonbryn.

Du

Din midja har sannolikt vuxit och är inte lägre synlig. Livmodern har fortsatt växa upp i magen och kan nu kännas i höjd med navlen. Den växande bebisen och livmodern trycker din buk utåt och genom återstoden av graviditeten kommer den att fortsätta trycka på dina lungor, mage och njurar. Detta kan göra att du lättare blir andfådd, behöver kissa oftare och inte kan äta lika mycket, samt orsaka förstoppning.

Det ökade trycket kan också göra att din navel tryck ut och blir som en liten kula iställer för ett hål. Många får också bristningar i huden på magen då den töjs ut i snabb takt. Detta gäller också bukmuskularturen som dras isär och stäcks ut, och blir därmed något försvagad. Man brukar därför rekommendera gravida kvinnor att inte belasta bukmusklerna i onödan.


Sista dagen på semestern


Nu är snart semestern helt slut. 3 veckor går väldigt fort när man väl är ledig. Dom första tre dagarna var vi i Göteborg med Madde, Flygh och deras två barn. De blev lite liseberg, fredrikshamn och lite shopping. Väldigt skönt att komma bort lite hemifrån. Åkte ner till sommarstugan i Steninge i några dagar och åkte hem på söndagen. Riktigt skönt att komma dit och bara slappna av. Det finns nog inget ställe som kan göra en så avslappnad på några dagar. Och så hade en vecka gått.... När jag kom hem så va älsklingen i full gång med att renovera min lägenhet inför försäljning, jätte duktig har han varit. Jag har vart med och hjälpt till lite men han har gjort det mesta :) Guld värd är han. Nu ligger den som sagt ute på blocket och jag väntar på fler intresserade. Sen har vi inte gjort så mkt mer under semestern bara njutit av att varit lediga och umgås tillsammans. Älsklingen har väl som vanligt inte kunnit hålla sig ifrån att jobba men men..

Vi har vart och kollat lite på barnvagnar och så också. Det är en hel djungel det där men väldigt roligt också. Känns kanske lite tidigt att köpa en redan nu men jag är ju bra sugen. Det lutar åt att det blir en Emmaljunga men har inte bestämt vilken modell än. Det vi vet är ju att vi måste ha en 4-hjuling för att underlätta att köra här hemma där det är grusväg. Vi har nästan kommit överens om att vi även ska köpa en bilbarnstol just för att veta till 100% att den inte är krockad och för att vi vet med oss att vi kommer att få fler barn och då kan man spara den och veta att det är ens egen. Många tycker att man borde hyra på BB men vi vill inte det så det blir nog köp.

Idag har älsklingen jobbat sin första dag och det kändes lite skumt men man måste ju gå tillbaka till vardagen nån gång också. Även om man egentligen bara skulle vilja va hemma och mysa :) Jag har haft en riktig slappar dag idag bara vart hemma och har gått runt i myskläder hela dagen och dolat lite med allt möjligt och legat på soffan. Nu håller vi på att laga mat, lax med färskpotatis och sås =) Riktigt gott. Måste ju försöka få i sig mkt fisk så att bebis får i síg allt =) Jag äter i och för sig järntabletter och omega-3 tabletter bara för att va säker.

Förresten från det ena till det andra vi har ju 5 kattungar 3 av dom är antagligen tagna med det är bara att säga till om det är nån som är intresserad.
Här är i alla fall en bild på en av sötnosarna :)


Magen 19+2



Nu börjar magen växa regält :) Till och med älsklingen sa idag nu har din mage blivit väldigt stor, och började fundera på hur jag kommer se ut om några veckor haha :)

Känner mer och mer rörelser av det lilla livet i magen och det känns helt underbart :) Då får man bekräftelse på att allt är bra :)

Förresten idag hade vi även visning på min lägenhet, tyvärr verkade hon inte så intresserad men vi håller tummarna för att hon ska ringa och säga att jag tar den :) Jag vill bara bli av med den nu, vill inte ha den kvar längre. Om det är nån som vet någon som vill ha en 1:a på norrstrand så hör gärna av er:) Den finns även på blocket om man vill kolla bilder och lite mer information. Skriv in i sökfältet 1:a Norrstrand så kommer den fram.

Nu har jag och älsklingen precis ätit nachos och jag är så fruktansvärt mätt, man äter ju så mkt så att man hamnar i matkoma haha. Att man aldrig lär sig:P Men nu ska jag lägga mig i soffan och slappa lite :)

19+1



Bebisen

Din bebis är denna veckan 13-15 cm och väger ungefär 200 gram. Vid förlossningen väger den vanligtvis 15 gånger mer, så den kommer lägga en hel del på hullet framöver.

En av de mest fascinerande sakerna med fostrets utveckling är hjärnan. Hjärnan är ett av de första organen som bildas de första veckorna och dess abnorma storlek i förhållade till resten av kroppen under den första delen av utvecklingen visar dess stora betydelse. I vecka 19 har muskler i hela kroppen kopplats ihop med hjärnan via nervtrådar och kan därmed kontrolleras medvetet av bebisen!

Öronen står ut från huvudet, och i munnen börjar de första groddarna till barnets permanenta tänder dyka upp. Armar och ben har nu korrekt relativ storlek i förhållande till kroppen och fötterna är hela 2,5 cm långa!

Du

Många kvinnor kan känna livmodern 2-3 cm under navlen och om du ser din profil i speglen kan du verkligen se hur din kropp har förändrats. Det är inte ovanligt att vid det här laget ha gått upp 5-6 kg. Av detta svarar beisen för c:a 200 gram, moderkakan 170 gram och fostervattnet ungefär 310 gram.

Vidare har dina bröst ökat i vikt med 170 gram vardera och livmodern med ytterligare 300 gram!

Det är viktigt att komma ihåg att viktökningen skiljer sig mellan olika kvinnor och det finns ingen anledning till panik om du gått upp lite mer eller mindre än genomsnittet.

Viktökningen kommer förmodligen att påverka din hållning och din sömn.


Nu är det min tur också

Nu har jag också satt igång med bloggandet.. Vi får se hur länge jag tycker att det är kul men kan ju alltid prova.

Igår va vi iväg på Ultraljudet, visserligen så har jag gjort 3 stycken innan, men kan ju aldrig få nog av och se det lilla miraklet som man har i magen. Det känns fortfarande helt overkligt att jag har en bebis i magen men det ska bli så kul. Vill bara att tiden ska springa förbi så att det blir december snart. Den här gången fick vi ju med oss en bild :) Datumet som gäller nu är 9 December sen får vi väl se när bebis har lust att komma ut till oss :)

På kvällen fick vi besök av Madde, Johan och lilla Ebba :) Väldigt trevligt men alldeles förlänge sen vi sågs men de ska de bli ändring på. Dom kommer hit igen redan på onsdag. Då ska vi planera lite hur vi ska göra inför resan till bulgarien. Vi åker 10 augusti och är borta en vecka :) Ska bli riktigt skönt att komma bort en sväng till värmen. Även om det är sommar här så blir de ju inte riktigt samma sak när man är utomlands. Man slipper ju städa och laga mat och såna där tråkiga men nödvändiga saker som man måste göra när man är hemma.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0